Myten om ”termostaterna på max när man har värmepump”

Publicerat 24 juni, 2020

Hem » Företagsnyheter » Myten om ”termostaterna på max när man har värmepump”

Myten: ”Ställ alla termostater på max när du har vattenvärmepump”. Det stämmer under injusteringsperioden när ni gradvis sänker värmekurvan och förinställer ventiler, men sedan bör termostaterna maxbegränsas (via t.ex. liten mejsel) just ovanför önskad ”rumstemperatur”, t.ex. 23 °C. I de flesta fall maxbegränsas aldrig någonsin termostaterna på radiatorerna, vilket innebär att de inte har någon som helst funktion när de t.ex. vrids på läge 5 eller 9 (beroende på fabrikat). T.ex. motsvarar läge 9 cirka 25 °C, dvs. en rumstemperatur som aldrig kommer att uppnås! Maxbegränsning gör även att det faktiskt blir något svalare inomhus sommartid, eftersom inte lika mycket värme läcker ut i huset på natten. Funktionen på termostaterna är att känna värme från solinstrålning, personer, matlagning, eldning och vädersvängningar så att radiatorerna stänger av sig om det är tillräckligt varmt. Trapphus kan man alltså spärra på t.ex. 16 °C. Vrid där du sitter och fundera över skalan på din termostat. Den kan översättas till en rumstemperatur som tyvärr i många fall är över 23 °C. Låter som att det är dags att energi- och effekteffektivisera våra byggnader?

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

https://www.youtube.com/watch?v=xJ0ETzT9AHA&t=4s I förrgår hade vi hockeyfest på kontoret! Vi kopplade av, åt gott och hade en trevlig kväll tillsammans. Föreställ dig jublet med mål 4 sekunder kvar till slutsignal! Trubadurerna Sam å Basche, (Sam Renberg och...

läs mer
Hur får man ett perfekt inneklimat?

Hur får man ett perfekt inneklimat?

Värme, ventilation och kyla i fastigheter är både enklare och mer komplext än tidigare. Här, Hellströms bygg nya kontor i Öjebyn, finns bl.a. kylbafflar i kontoren som ger tyst och jämn kyla på sommaren (som kommer tids nog!). Inneklimat kan numer fjärrstyras via...

läs mer