Täthetsprovning av nya byggnader.

Publicerat 28 oktober, 2021

Hem » Företagsnyheter » Täthetsprovning av nya byggnader.

Täthetsprovning av nya byggnader – bara ännu ett krav eller viktigt för klimat- och energieffektivisering? Vi som jobbar med detta dagligen måste faktiskt säga att vi upplever en ökad kunskap kring tätning av byggnader. I början fanns osäkerhet hos oss, hantverkare, konstruktörer mfl, men gradvis har branschen anpassat sig till att bygga tätare hus.

Vi märker helt enkelt att provresultaten blivit bättre samt att man lärt sig av misstag, där byggnader inte klarat den första provningen. Ser man till samhällsnyttan och lönsamheten för den som bygger, räcker det i princip att 200 kWh per år sparas för en villa, för att täthetsprovningen skall vara lönsam (räknat på en 35 år). Det gäller en villa med t.ex. bergvärme och FTX ventilation. För byggnader med frånluftsventilation och frånluftsvärmepump minskar betydelsen av täthet.

Tätning och täthetsprovning har t.ex. lång livslängd, om man t.ex. jämför med investering i värmepump, solceller, styrsystem etc med oklar livslängd som även kräver underhåll under sin livscykel. Alltså, se positivt på kraven med täthetsprovning, som hjälper oss till energisnålare och tätare hus. Byggnader som oftast står mer än en generation!

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

https://www.youtube.com/watch?v=xJ0ETzT9AHA&t=4s I förrgår hade vi hockeyfest på kontoret! Vi kopplade av, åt gott och hade en trevlig kväll tillsammans. Föreställ dig jublet med mål 4 sekunder kvar till slutsignal! Trubadurerna Sam å Basche, (Sam Renberg och...

läs mer
Hur får man ett perfekt inneklimat?

Hur får man ett perfekt inneklimat?

Värme, ventilation och kyla i fastigheter är både enklare och mer komplext än tidigare. Här, Hellströms bygg nya kontor i Öjebyn, finns bl.a. kylbafflar i kontoren som ger tyst och jämn kyla på sommaren (som kommer tids nog!). Inneklimat kan numer fjärrstyras via...

läs mer