Energieffektivisering vid sågverk fångade mitt intresse redan 1995 under ett besök vid Rolfs Såg i Kalix.

Publicerat 14 oktober, 2022

Hem » Företagsnyheter » Energieffektivisering vid sågverk fångade mitt intresse redan 1995 under ett besök vid Rolfs Såg i Kalix.

Enorma värmesystem, 127°C hetvatten och effekter på uppemot två megawatt via en enda styrventil för en virkestork, (ungefär som en tork på filmen). Föreställ dig ljudet och knäppningarna i rören när effekten ökas från noll till 2500 hästkrafter under 2 minuter medan hetvatten passerar i ventiler & värmerör på cirka en decimeter i grovlek. En del av den tillförda värmeeffekten som utvecklas kan man ana via värmekamera i ångan ovanför torken här i Norrköping, och då har vi inte ens berört elenergi till torkar…

På filmen visar jag en nyare vandringstork med värmeåtervinning. Tyvärr har de flesta kammartorkar i Sverige dålig lönsamhet när det kommer till värmeåtervinning. Nu, efter 27 år och ett tiotal besök vid olika sågverk, upplever jag att det tagits enorma steg framåt gällande kvalité i torkning, kapacitet, optimering virke, datoriserad styrning och energianvändning för torkar. Det vi ser är kanske resultatet av samverkan mellan träforskning, tillverkare, sågverk mfl.

I vår roll som energikartläggare tittar jag på hela kedjan, för värme, ånga, el och vatten, funderar på vart energin tar vägen och vad som kan förbättras. Det kan utmynna i olika tekniska lösningar, men även förslag till förändrad kultur; hur man ser på energiförbrukning. Den nyanställde torkskötaren skall snabbt få veta och förstå vilken ofantlig ”värmeeffekt” som hanteras.

#energieffektivisering#Sågverk#värmesystem#värmeeffekt#värmeåtervinning#energikartläggning#energi#skellefteå#piteå#norrland#leosol#leosolenergiab

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

Trubadurer, mat och hockeyfest hos Leosol!

https://www.youtube.com/watch?v=xJ0ETzT9AHA&t=4s I förrgår hade vi hockeyfest på kontoret! Vi kopplade av, åt gott och hade en trevlig kväll tillsammans. Föreställ dig jublet med mål 4 sekunder kvar till slutsignal! Trubadurerna Sam å Basche, (Sam Renberg och...

läs mer
Hur får man ett perfekt inneklimat?

Hur får man ett perfekt inneklimat?

Värme, ventilation och kyla i fastigheter är både enklare och mer komplext än tidigare. Här, Hellströms bygg nya kontor i Öjebyn, finns bl.a. kylbafflar i kontoren som ger tyst och jämn kyla på sommaren (som kommer tids nog!). Inneklimat kan numer fjärrstyras via...

läs mer